Onthulling plaquette voor verzetsstrijder Marinus Post op Almere college Kampen
Kampen – op het Almere college in Kampen is op vrijdag 14 april jl. een plaquette onthuld voor verzetsstrijder Marinus Post. De gedenkplaat kreeg een opvallende plek op de gevel van de locatie mavo, havo en vwo van de school, die tevens ook de naam draagt van de overleden verzetsstrijder. Bij de onthulling waren onder andere familieleden van Marinus Post, wethouder van de Belt en personeel van het Almere college aanwezig.
Marinus Post (1902-1944) vertrok in 1940 vanuit Drenthe naar Kampen en vestigde zich met zijn vrouw en jonge gezin aan de Venendijk 3, om daar een agrarisch bedrijf op te richten. Al snel werd de boerderij een onderduikadres voor Joden en anderen die onderdoken voor de Duitse bezetter. Het hele gezin Post speelde – met gevaar voor eigen leven - een rol in het bieden van hulp aan onderduikers in de breedste zin. Het verhaal liep niet goed af: in 1944 werd Marinus Post gefusilleerd door de Duitsers.
Het verhaal van de familie Post is zeer indrukwekkend. Kampenaar Iet Erdtsieck schreef het heldhaftige verhaal over de familie op in haar brochure ‘Marinus en Annie Post-Salomons: verzetsstrijders’. Het eerste exemplaar werd overhandigd door Caren Japenga (bestuurder van het Almere college) aan wethouder Van den Belt.
De kleinzoon van Marinus Post onthulde samen met de wethouder het plaquette op de gevel van het Almere college aan de Marinus Postlaan. Marie-Claire Visser, rector van het Almere college Kampen quote ‘Hier wordt een verzetsstrijder en zijn familie geëerd. We zijn er trots op dat onze locatie de naam draagt van een held. Tevens is er de komende tijd in de geschiedenislessen extra aandacht voor het verhaal van de familie Post-Salomons’.
De middag werd afgesloten met het lied ‘Marinus Post’, vertolkt door Henk Jans. Tevens bracht leerling Janneke Aalberts een muzikale omlijsting.
De brochure over Marinus Post wordt onder leerlingen van leerjaar 2 verspreid van het Almere college. Deze brochure zal worden behandeld in de geschiedenislessen.